Caz rar de abces gastric fistulizat la nivelul duodenului în boala Crohn

Din punct de vedere clinic, implicarea gastroduodenală a bolii Crohn (CD) este rară, afectând doar 0,5-4% dintre pacienții cu CD. În acest raport, se prezintă un caz rar de CD complicat cu un abces gastric, fistulizat la duoden.

 

Un bărbat în vârstă de 32 de ani, cu CD complicat de fistule perianale și enterocutanate, hemicolectomie dreaptă și ileostomie s-a prezentat în urmă cu două săptămâni cu durere abdominală progresivă și drenaj purulent de la locul  de ileostomie. Examenul fizic a fost notabil pentru sensibilitatea abdominală generalizată. Analizele de laborator au fost pertinente pentru WBC 15 × 103 / mm3, plachete 646 × 103 / mm3, Na 124 mmol / L și CRP 67 mg / l. El a început tratamentul cu Ciprofloxacină și Metronidazol. CT a arătat o strictură gastrică antrală cu două colecții mici sau fistula în peretele gastric ventral. EGD a prezentat o leziune subepitelială moale, cu un ulcer de 3-4 mm, situat în antrul gastric adiacent pilorului, care a produs o cantitate mare de drenaj purulent după biopsie. 

 

Tratamentul recomandat pentru abcesele gastrice intramurale a fost drenajul chirurgical în asociere cu antibiotice. Acesta este primul caz al unui abces gastric cauzat de boala Crohn care a fistulizat la duoden, ducând la drenaj spontan care a fost îmbunătățit prin intervenția endoscopică. Conștientizarea acestei complicații rare și a opțiunilor terapeutice este importantă pentru optimizarea rezultatelor clinice.

 

https://academic.oup.com/ibdjournal/article-abstract/24/suppl_1/S4/4816452?redirectedFrom=fulltext

Alege-ți Reacția ta!
Adaugă un Comentariu

Your email address will not be published.