Deficiența vitaminei D poate fi asociată cu exacerbarea bolii intestinale inflamatorii 

Rolul vitaminei D în bolile inflamatorii intestinale (IBD) este incert. Cu toate acestea, au existat speculații că deficitul de vitamina D poate influența exacerbările. Acest studiu a evaluat nivelurile de vitamina D și exacerbările IBD la pacienții dintr-un centru medical universitar.

 

Au fost analizate datele a 268 de pacienți (158 Crohn, 109 Colită ulcerativă, 1 nedeterminată), dintre care au fost 118 bărbați și 150 de femei, cu o vârstă medie de 43 de ani. 207 (77,2%) pacienți au fost testați pentru vitamina D. 61 dintre cei 207 de pacienți (20 de bărbați, 41 de femei) au prezentat o perioadă de recidivă, dintre care 51 (83,3%) au deficiență de vitamina D. La 146 pacienți fără recidivă documentată, 96 (65%) au deficiență de vitamina D. A existat o diferență semnificativă (p = 0,011) în rata de deficiență a vitaminei D la pacienții care au recidivat comparativ cu cei aflați în remisie.

 

Vitamina D poate avea un rol potențial în patogeneza și reglementarea IBD. Acest studiu a arătat că o proporție semnificativă a tuturor pacienților cu IBD au avut un nivel de vitamină D scăzut. Pacienții cu IBD cu exacerbări au fost mai susceptibili să aibă deficit de vitamina D decât cei în remisiune, ceea ce ar putea susține ipoteza că deficitul de vitamina D are un rol în exacerbarea IBD, iar aceste rezultate pot servi drept temelie pentru cercetările viitoare.

 

 

https://academic.oup.com/ibdjournal/article-abstract/24/suppl_1/S45/4816586?redirectedFrom=fulltext

Alege-ți Reacția ta!
Adaugă un Comentariu

Your email address will not be published.