Efectul simptomelor gastrointestinale la pacienții cu COVID-19

Conform protocoalelor de diagnostic clinic din „Diagnosticul și tratamentul NCIP (Novel Coronavirus Information Center)” emise de Comisia Națională de Sănătate a Republicii Populare Chineze,  pacienții suspecți de a fi infectați cu SARS-CoV-2, cu manifestări clinice de pneumonie, ar putea fi considerați pacienți confirmați din punct de vedere clinic. Spitalul Central din Wuhan este unul dintre primele spitale majore desemnate de guvern pentru a trata pacienții cu NCIP.

În acest sens, s-a efectuat un studiu cu 254 de pacienți confirmați clinic cu NCIP, din 20 decembrie 2019 până în 9 februarie 2020. Personalul medical și personalul non-medical sunt analizați separat. Pe baza dacă prezenței simptomelor gastrointestinale, pacienții au fost împărțiți în două loturi: pacienți cu simptome gastrointestinale și pacienți fără simptome gastrointestinale. S-au analizat manifestările clinice, analizele de laborator, complicațiile, tratamentul și rezultatele clinice, informații preluate din fișele medicale ale pacienților, fiind comparate ambele loturi de pacienți.

Dintre toți pacienții, 83%, 38,6% și 26% au acuzat febră, tuse, și, respectiv, simptome gastrointestinale. Cea mai frecventă complicație a fost pneumonia, urmată de aritmie și șoc. Pacienții care primesc ventilație mecanică, antibiotice, antivirale, imunoglobuline, hormoni și tratament ECMO au reprezentat 7,09%, 97,6%, 75,6, 59,8%, 88,2%, respectiv 0,008% din totalul pacienților. La sfârșitul observației, 46 pacienți au fost externati, 16 au decedat și 192 pacienți au continuat tratamentul.

În rândul personalului medical, proporția simptomelor gastrointestinale la pacienții de sex feminin a fost semnificativ mai mare decât cea la pacienții de sex masculin. Manifestările clinice, cum ar fi durere de gât, amețeeală și oboseală au fost, de asemenea, mai frecvente la pacienții cu simptome gastrointestinale. În plus, hemoglobina din grupul pacienților cu simptome gastrointestinale a fost semnificativ mai mică decât cea din lotul pacienților fără simptome gastrointestinale, în timp ce proteina C-reactivă și TGP au fost semnificativ mai mari în lotul pacienților fără simptome gastrointestinale.

Cu toate acestea, simptomele gastrointestinale în rândul personalului medical nu au fost corelate în mod semnificativ cu alte simptome sau cu analizele de laborator. În cele din urmă, lotul cu  simptome gastrointestinale a părut să aibă o rată similară de complicații, tratament și prognostic clinic ca și lotul fără simptome gastrointestinale, atât în rândul personalului medical, cât și în rândul celui non-medical.

Motivul pentru care personalul medical este mai puțin susceptibil la simptomele gastrointestinale poate fi acela că majoritatea personalului medical infectat erau asistente tinere, fără comorbidități. În plus, există un interval de timp mai scurt între debutul simptomelor și internarea în spital. Luând în considerare acești factori, putem ajunge la ipoteza că majoritatea cazurilor de personal medical infectat de COVID-19 au fost ușoare în ziua spitalizării.

Sursa: https://www.gastrojournal.org/article/S0016-5085(20)30362-0/fulltext

Alege-ți Reacția ta!
Adaugă un Comentariu

Your email address will not be published.