Ficatul gras non-alcoolic în boala intestinală inflamatorie – prevalența și factorii de risc

Boala de ficat gras nonalcoolic (NAFLD) este frecventă în bolile intestinale inflamatorii (IBD). În acest caz, prevalența NAFLD și factorii de risc dintr-o cohortă cu IBD au fost evaluate și comparate cu cea a unui eșantion fără IBD.

 

Criteriile de excludere s-au bazat pe diagnosticul anterior al bolilor hepatice cronice nonNAFLD și a cauzelor secundare de suprasolicitare a ficatului gras. Caracteristicile IBD și starea hepatică au fost colectate. Factorii de risc pentru sindromul metabolic au fost analizați. Prezența ultrasonografică și gradul de steatoză au fost evaluate. 

 

Pentru acest studiu, 465 de pacienți cu IBD și 189 de pacienți fără IBD au fost înscriși consecutiv. NAFLD a fost găsit la 28,0% și 20,1% la subiecții IBD și fără IBD, respectiv (P = 0,04). Pacienții cu IBD cu NAFLD au fost mai tineri decât cei non-IBD.

 

NAFLD este mai frecventă și apare la o vârstă mai mică în IBD decât la subiecții nonIBD. Cu toate acestea, este necesară o investigație suplimentară pentru a determina posibili factori legați de IBD cu NAFLD.

 

https://academic.oup.com/ibdjournal/article-abstract/24/7/1589/4982709?redirectedFrom=fulltext

Alege-ți Reacția ta!
Adaugă un Comentariu

Your email address will not be published.