Tulburările psihice în bolile inflamatorii intestinale

Comorbiditatea psihică în boala inflamatorie intestinală (IBD) este bine cunoscută; cu toate acestea, datele dintr-un eșantion cu adevărat reprezentativ sunt rare. Acest studiu și-a propus să estimeze incidența și prevalența tulburărilor psihice într-o cohortă IBD, comparativ cu o cohortă fără IBD.

 

Folosind date ale populației din Manitoba, Canada, s-au identificat toate persoanele cu IBD din 1989 până în 2012 și o populație generală cohortă (5: 1). S-au aplicat algoritmi validați pentru IBD, depresie, tulburări de anxietate, tulburare bipolară și schizofrenie, pentru a determina incidența anuală a acestor afecțiuni după diagnosticul IBD și durata lor de viață.

 

A fost înregistrată o incidență mai mare în cohorta IBD pentru martorii cu depresie, tulburarea de anxietate, tulburare bipolară și schizofrenie. Ratele de incidență au fost similare pentru boala Crohn și pentru colita ulcerativă între bărbați și femei și au fost stabile în timp. Cu toate acestea, în cadrul cohortei IBD, ratele de incidență a depresiei, anxietății și tulburărilor bipolare au fost mai mari la femei, la cei cu vârste între 18-24 de ani față de cei mai în vârstă de 44 de ani și la cei cu statut socio-economic scăzut. 

 

https://academic.oup.com/ibdjournal/advance-article-abstract/doi/10.1093/ibd/izy235/5050505?redirectedFrom=fulltext

Alege-ți Reacția ta!
Adaugă un Comentariu

Your email address will not be published.